“Mindszenty bíboros elfogadta a keresztet, amelyre rászegezték a haza-fi, a pap és a püspök szabadságát.”                   Angelo Sodano bíboros

Mindszenty bíboros úr rendíthetetlennek bizonyult minden fenyegetés és támadó vádaskodás ellenére – mondta Veres András szombathelyi megyéspüspök

azon a szentmisén, amelyet a 35 esztendővel ezelőtt elhunyt, boldoggáavatásra váró főpap emlékére mutattak be május 8-án Esztergomban. Az esztergomi bazilikában tartott szentmisén jelen volt Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Juliusz Janusz apostoli nuncius, akit tizenöt évvel ezelőtt éppen e napon szenteltek püspökké, a püspöki konferencia több tagja, közöttük Paskai László bíboros, Bábel Balázs érsek, Spányi Antal és Kiss-Rigó László megyéspüspökök, Székely János, Udvardy György, Ladocsi Gáspár és Cserháti Ferenc segédpüspökök, valamint a diplomáciai testület és a közélet számos képviselője.

Az országos Mindszenty-zarándoklatra érkezett hívek megtöltötték a székesegyházat, sokan gyalogosan vagy kerékpáron tették meg az utat Esztergomba, hogy fáradságukat Magyarországért és Mindszenty bíboros boldoggáavatásáért ajánlják fel. Homíliájában Veres András emlékeztette a híveket, hogy Mindszenty joggal féltette a kommunizmustól és az állami ateizmustól a magyar népet. „Az általános megalkuvás, elgyávulás és elkényelmesedés idején Mindszenty bíboros úr nyíltan és bátran szembeszállt a Szovjetunió fegyveres erejével támogatott kommunista diktatúrával” – hangsúlyozta a megyéspüspök, egyben rámutatva arra is, hogy a bíboros nem tétovázott a vallásszabadság érdekében nyíltan szót emelni.

Egyetlen cél vezette ugyanis: Állni Istenért, Egyházért, hazáért. Mind a mai napig nem szűnt meg a hit- és egyházellenesség, figyelmeztetett Veres András, csak sokkal kifinomultabb módon, a világnézeti semlegesség álruhájában jelenik meg. Ahhoz hogy nemzetünk életében pozitív fordulat következhessen be, figyelmeztetett a megyéspüspök, nekünk, ma élő magyaroknak is olyan egyházi és közéleti vezetőkre, püspökökre és politikusokra van szükségünk, akik Mindszenty bíboros ars poeti-cájának jegyében Istenért, Egyházért és hazáért tevékenykednek. „Erkölcseiben kell megújulnia az egész magyar társadalomnak! Fel kell ráznunk embertársainkat, s magunkat is, talán még nem késő” – kérte a híveket cselekvésre Veres András.

                                                                                                                 Magyar Kurír

Szóljon hozzá!